Siirry sisältöön

Miten lapsistrategia toteutuu yhteiskunnassamme?

Blogit

Artikkelin kirjoittaja Johanna Laisaari

Kuvitettu lapsi piirtää kynällä ympyrää. Taustalla on värillisiä pintoja.

Suomeen on valmistunut kansallinen lapsistrategia, jonka tavoitteena on lapsen oikeuksia noudattava lapsi- ja perheystävällinen yhteiskunta. Yhteiskunta, jossa kaikki lapsen ovat arvokkaita ja yhdenvertaisia. Yhteiskunta, jossa lapsen oikeudet osataan ja niitä noudatetaan.

Lapsen oikeuksien täysimääräinen toteutuminen edellyttää meiltä kaikilta tekoja ja laajaa sitoutumista tähän tavoitteeseen. Tarvitsemme jaettua ymmärrystä siitä, mitä tämä tarkoittaa eri lapsiryhmien ja eri toimijoiden näkökulmasta. Tarvitsemme myös yhteiskunnallista keskustelua, millainen Suomi on kaikkien lasten Suomi.

Kansallisen lapsistrategian keskeisten linjausten perusteella on tärkeää viedä tietoa lapsen oikeuksista lapsille ja nuorille itselleen. Lisätä heidän osaamistaan ja tietämystään heille kuuluvista perus- ja ihmisoikeuksista. Näin kasvaa seuraava sukupolvi, jolle lapsen oikeudet ovatkin jo lapsuudesta saakka tuttu asia. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on tärkeää, että me aikuiset tunnemme lapsen oikeudet.

Kansallisen lapsistrategian toimeenpanossa onkin tarkoitus tuoda lapsen oikeuksista kiinnostuneita asiantuntijoita ja ammattilaisia yhteen keskustelemaan ja järjestää koulutusta sekä materiaalia lapsen oikeuksien tuntemuksen lisäämiseksi.

Tästäkin syystä olemme kutsuneet kansallisen lapsistrategian blogisarjaan kirjoittajia eri aloilta nostamaan esiin heidän näkemyksiään. Tarkoituksena on, että asiantuntijat käsittelevät kirjoituksissaan lapsen oikeuksia esimerkiksi eri lapsiryhmien osalta tai miten lapsen oikeudet näkyvät juuri heidän omassa työssään. Blogissa tarkastellaan lisäksi lapsistrategian toimeenpanoa ja onnistumisen edellytyksiä eri puolilta.

Lapsistrategia-blogi käynnistyy kesän mittaan. Toivotamme teille lukuiloa blogikirjoitusten kanssa!

Johanna Laisaari

PS: Jos sinä haluat kertoa omat ajatuksesi lapsistrategiasta blogissamme, ota yhteyttä Lastensuojelun Keskusliiton viestintään: auli.laine(a)lskl.fi tai laura.sareskoski(a)lskl.fi.