Siirry sisältöön

Lapsistrategian lapsibudjetoinnin pilottiprojekti käyntiin

Uutiset

Artikkelin kirjoittaja Esa Iivonen
Tummaihoinen, iloinen, nuori tyttö istuu lattialla tietokone sylissään vaaleanpunaista taustaa vasten.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta myönsi loppuvuodesta 2022 kansalliselle lapsistrategialle erillisrahoitusta vuosille 2023-2024 lapsibudjetoinnin pilotointiin. Rahoitus on suunnattu hyvinvointialueiden toiminnan kehittämiseksi. Tavoitteena on saada mukaan kolme hyvinvointialuetta toteuttamaan pilotointia. Valtionavustushaku on käynnissä 4.5.–25.5.2023. 

Lapsibudjetointi tarkoittaa talousarvion tarkastelemista lapsen oikeuksien näkökulmasta. Kyse on sekä lapsiin kohdistuvien määrärahojen seurannasta eli lapsilähtöisestä budjettianalyysistä että talousarviopäätösten lapsivaikutusten arvioinnista.

Viime vuosina lapsibudjetointi on noussut uudeksi julkisten varojen tarkastelun tavaksi. Lapsibudjetoinnissa on kyse lapsen oikeuksien toteuttamisesta. Sen avulla saadaan käyttöön ja pystytään soveltamaan tietoa, jonka avulla lapsiin ja nuoriin kohdistuvat määrärahat voidaan pidemmällä tähtäimellä kohdentaa sekä oikeudenmukaisesti että vaikuttavasti. Lapsibudjetointi linkittyykin osaksi lapsivaikutusten arviointia.

Pilottiin tavoitellaan kolmea hyvinvointialuetta

Lapsibudjetoinnin valtionavustuksen hakuaika on 4.5.-25.5.2023 (stm.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Päätökset pyritään tekemään kesän aikana, jotta projekti pääsee vauhtiin heti syksyn alussa. Pilotoinnista vastaa kansallinen lapsistrategia, jonka tueksi hankittiin koordinointiresurssia Suomen UNICEFilta. UNICEFin Lapsiystävällinen kunta –mallin erityisasiantuntija Mikael Malkamäki toimii pilotin koordinaattorina toukokuusta vuoden 2023 loppuun.

Malkamäki odottaa alkavaa pilottia innolla: ”Lapsibudjetoinnin kehittämiseksi on Suomessa viime vuosina tehty paljon laadukasta valmistelevaa selvitystyötä. Nyt pääsemme pureutumaan käytäntöön yhdessä mukaan valittavien hyvinvointialueiden kanssa. Odotan, että pilotilla päästään viemään eteenpäin sekä resurssien yhä vaikuttavampaa käyttöä että tiedolla johtamista, ja näitä nimenomaan lapsen oikeuksien edistämiseksi.”

Linkkejä lapsibudjetointiin liittyviin julkaisuihin:

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Laura Kuusio, kansallinen lapsistrategia, laura.kuusio@gov.fi, puh. +358 295 163 352