Siirry sisältöön

Kansallisen lapsistrategian ajankohtaiskatsaus

Uutiset

Artikkelin kirjoittaja Laura Kuusio

Kansallinen lapsistrategia järjesti ajankohtaiskatsauksen tiistaina 1.10.2024. Tilaisuuden tarkoituksena oli välittää tietoa lapsistrategian toimeenpanosuunnitelman etenemisestä sekä keskustella poikkihallinnollisen yhteistyön kehittämistarpeista. Avoimeen verkkotilaisuuteen kutsuttiin lasten ja perheiden parissa työskenteleviä ammattilaisia kunnista, hyvinvointialueilta, järjestöistä sekä seurakunnista.

Kansallisen lapsistrategian asema vakiinnutettiin keväällä 2023 pysyvällä rahoituksella osaksi valtioneuvoston toimintaa. Sosiaali- ja terveysministeriön Lapset ja nuoret -yksikköön perustettiin lapsistrategiaryhmän neljä vakituista virkaa. Ryhmän tehtävänä on edistää poikkihallinnollisesti hallitusten toimeenpanosuunnitelmien kautta lapsistrategian toimeenpanoa, seurantaa ja raportointia sekä koordinoida eurooppalaista lapsitakuuta.

Tilaisuudessa esiteltiin lapsistrategiaryhmän keskeinen tavoite tällä hallituskaudella: vakiintuneiden rakenteiden ja toimintaperiaatteiden luominen hallituskaudet ylittävälle lapsistrategiatyölle valtioneuvostossa. Tässä työssä keskeisinä sisältöinä ovat lapsivaikutusten arvioinnin tukeminen lainsäädännön valmistelussa, lasten osallisuuden ja kuulemisen sekä lapsibudjetoinnin edistäminen ja lapsiin liittyvien ohjelmien vahvempi yhteistyö valtioneuvostossa. Lapsistrategia jatkaa myös Lapsen oikeudet 365 -koulutuskokonaisuuden ylläpitoa sekä viestintää lasten oikeuksista.

Tilaisuudessa käsiteltiin myös poikkihallinnollisen yhteistyön merkitystä lapsen oikeuksien toteutumisessa ja keskusteltiin siitä, miten lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistävää yhteistä suunnitelmallista työtä tulisi kehittää. Keskustelussa korostettiin kansallisen ohjauksen ja hyviä käytäntöjä jakavien foorumien tarvetta, sillä hyvinvointialueiden toimintaperiaatteet ovat vasta muotoutumassa. Lisäksi tuotiin esiin lapsi- ja perhelähtöisten toimintaperiaatteiden sekä toimivien yhteistyörakenteiden merkitys.

Tällä hallituskaudella tehtävän lapsistrategian roolin vakiinnuttamisen ja toimintarakenteiden kehittämisen yhteydessä on tarkoitus luoda foorumeita myös sidosryhmien kanssa käytävään vuoropuheluun ja toimenpiteiden seurantaan. Osallistujat korostivat avoimia ja säännöllisiä foorumeita, jotka keskittyisivät sekä laajempaan että toimenpidekohtaiseen seurantaan ja tiedonvaihtoon. 

Lapsistrategia tiedottaa seuraavasta avoimesta ajankohtaiskatsauksesta syksyn aikana.