Siirry sisältöön

Osallistuminen ja toiminta

Lapsen oikeudet ovat kaikkien yhteinen asia. Osallistumalla lapsistrategian tapahtumiin olet mukana luomassa kaikkien lasten Suomea!

Tule mukaan luomaan Kaikkien lasten Suomea ja osallistu tapahtumiimme

Lapsen oikeudet ovat kaikkien yhteinen asia. Osallistumalla lapsistrategian tapahtumiin olet mukana luomassa kaikkien lasten Suomea! Täältä näet, mitä tapahtumia lapsistrategian yksiköllä on tulossa ja mitä olemme aikaisemmin järjestäneet. Lapsistrategian toimeenpanoon liittyvien toimenpiteiden tapahtumat löydät Toimeenpano-sivulta kunkin toimenpiteen kohdalta.

Klikkaa tapahtuma auki, niin löydät lisätietoa tapahtumasta sekä mahdolliset livelähetykset. Menneistä tapahtumista löydät myös tilaisuuksien mahdolliset tallenteet. 

Tulevat tapahtumat

Menneet tapahtumat

26.-27.1.2024 Educa-messut, Helsingin messukeskus, osasto 6p72

4.12.2023 Lasten itsenäisyyspäiväjuhla

20.11.2023 Lapsen oikeuksien viikon istunto (Yle Areena, katsottavissa 30 vrk)

20.-26.11.2023 Lapsen oikeuksien viikko

3.-4.10.2023 Valtakunnalliset lastensuojelupäivät, Turku

02/2023: Kansallisen lapsistrategian koulutuskokonaisuuden(siirryt toiseen palveluun) julkaisu 16.2.2023

11/2022: Lapsen oikeuksien viikon istunto
Lapsiasiavaltuutetun toimisto, valtioneuvoston kanslia ja kansallinen lapsistrategia järjestävät yhdessä lapsille ja nuorille suunnatun Lapsen oikeuksien viikon istunnon. Kutsumme kaikki lapset ja nuoret ympäri Suomen seuraamaan tilaisuutta Yle Areenan kautta maanantaina 14.11.22 klo 9-10.

Lasten oman istunnon aikana lapset ja nuoret eri puolelta Suomea pääsevät itse kysymään kysymyksiä päättäjiltä, jotka vastaavat heidän asioistaan. Tapahtuman aiheena on lapsen oikeudet ja lasten hyvinvointi Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Valtioneuvoston linnassa järjestettävän tapahtuman juontaa Ylen uutisankkuri Piia Pasanen.

Tapahtumaan osallistuu lasten ja nuorten lisäksi pääministeri Sanna Marin, opetusministeri Li Andersson, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, puolustusministeri Antti Kaikkonen, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, sisäministeri Krista Mikkonen ja ilmasto- ja ympäristöministeri Maria Ohisalo. Myös lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo terveisensä lapsille. Ohjelman kruunaa Robin Packalen, joka esiintyy tilaisuudessa.

9/2022: Mikä muuttuu, kun opimme lapsen oikeuksista? -webinaari
Tule mukaan kuulemaan millaista muutosta lapsen oikeuksista oppimisella tavoitellaan kunnissa, hyvinvointialueilla ja järjestöissä? Mitä koulutuskokonaisuus vaatii tuekseen, jotta kestävä oppiminen mahdollistuu ja opittu muuntuu toiminnaksi? Mukana on monipuolisia ja innostavia asiantuntijoita lapsen oikeuksista, muutoskyvykkyydestä kuin osaamisen johtamisesta. Tilaisuus on suunnattu kaikille lapsen oikeuksista kiinnostuneille. Erityisen hyvin tilaisuus sopii lasten ja nuorten palveluja johtaville, tuottaville ja toteuttaville sekä henkilöstön osaamisen kehittämisestä vastaaville.

Katso Mikä muuttuu, kun opimme lapsen oikeuksista?(siirryt toiseen palveluun) -webinaari YouTubessa

7/2022: Suomi-Areena: Näin tehdään kaikkien lasten Suomi!
Vuonna 2020 valmistui ensimmäinen kansallinen lapsistrategia, jonka tavoitteena on luoda lapsen oikeuksia kunnioittava, lapsi- ja perhemyönteinen kaikkien lasten Suomi. Muutoksen saavuttamiseksi lapsen oikeudet tulee huomioida kaikessa päätöksenteossa ja teoissa kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.

3/2022 Kansallisen lapsistrategian webinaari hyvinvointialueiden päättäjille
Webinaarissa käydään läpi erityisesti lapsivaikutusten arviointia hyvinvointialueiden näkökulmasta. Webinaarissa on lisäksi yleinen esittely lapsistrategiasta, lasten osallisuudesta sekä pohdintaa siitä, miten nuorisovaltuustoja voitaisiin alueilla paremmin hyödyntää.

Katso Kansallisen lapsistrategian webinaari hyvinvointialueiden päättäjille(siirryt toiseen palveluun) Youtubessa

Katso webinaari tekstityksellä suomeksi tai ruotsiksi Vimeossa

2/2022 Lapsistrategian äänestyksen tuloslähetys
Mitä lapset ja nuoret äänestivät edistämään lapsen oikeuksia vuonna 2022? Kansallisen lapsistrategian osallisuuskampanjan ideoiden ja tulosten julkistamislähetys.

1/2022 Lapsistrategia todeksi -webinaari
Tässä lapsistrategian seurantaryhmän järjestämässä webinaarissa tarkastellaan tähän saakka tehtyä lapsistrategiatyötä, mutta suunnataan samalla katse tulevaisuuteen ja pohditaan, miten lapsistrategian tavoite, lapsen oikeuksia kunnioittava, lapsi- ja perhemyönteinen Suomi, tehdään todeksi.

Katso tallenne tilaisuudesta(siirryt toiseen palveluun) Kunta.tvssä

12/2021 Lapsen ja nuoren osallisuus – arkea vai tyhjää puhetta? -webinaari
Mitä tarkoitamme, kun puhumme lasten ja nuorten osallisuudesta? Muodon vuoksi tehtyä kuulemista vai aitoa kiinnostusta lasten ja nuorten ajatuksiin? Voiko lapsi olla osallinen, jos hän ei tunne kuuluvansa ryhmään tai aikuisiin on vaikea luottaa? Miten toteutuvat pienten lasten, vammaisten lasten tai nuorten oikeudet osallisuuteen? Webinaarin tarkoituksena on lisätä ymmärrystä osallisuudesta ja sen toteuttamisesta eri lapsiryhmien kanssa niin lapsivaikutustenarvioinnissa, lasten ja nuorten kasvuyhteisöissä kuin ammattipalveluissa. Webinaari on suunnattu kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville ammattilaisille sekä päättäjille.

Lataa Lapsen ja nuoren osallisuus -webinaarin ohjelma (pdf, päivitetty 3.12.)

Katso Lapsen ja nuoren osallisuus -tilaisuuden tallenne Vimeo.comissa

11/2021 Tulevat hyvinvointialueet lapsimyönteisen yhteiskunnan rakentajina –webinaari
Katso Tulevat hyvinvointialueet lapsimyönteisen yhteiskunnan rakentajina –webinaarin tallenne Kunta.TV:ssä.

11/2021 Lapsen oikeuksien päivän juhla
Valtioneuvosto, lapsistrategia, lapsiasiavaltuutetun toimisto ja lapsen oikeuksien viestintäverkosto järjestivät 19.11. yhdessä lapsen oikeuksien juhlaohjelman valtioneuvoston YouTube-kanavalla.

9/2021 Kaikkien lasten kunta –webinaari

Lue lisää Kaikkien lasten kunta -webinaarista lskl.fissä.

Katso Kaikkien lasten kunta -webinaarin tallenne Youtubessa

8/2021 Lapsen oikeudet yhteiskunnassa – Johtamisella ajattelutavan muutokseen –webinaari

Lue lisää Lapsen oikeudet yhteiskunnassa -webinaarista lskl.fissä.

Katso tallenne YouTubessa

8/2021 Lapsibudjetointiraportin luovutustilaisuus

5/2021 Euroopan neuvoston kuulemiset (Strategy for the Rights of the Child for the period 2022-2027)

5/2021 Kansallisen lapsistrategian seurantatyöryhmän työpaja ”Lapsistrategian toimeenpanon onnistumisen elementit”

Maaliskuu-toukokuu 2021 Lastensuojelun kuulemispilotti

3/2021 Lapsistrategian lasten ja nuorten tilaisuus

2/2021 Kansallisen lapsistrategian julkistaminen

Katso tallenne lapsistrategian julkaisutilaisuudesta YouTubessa

Educa-messut 1.2021

Lapsen oikeuksien päivän juhla 10.2020

Sähköinen kysely ja työpajat lapsistrategian valmistelu syys-lokakuu 2020

Osallistuminen

Kansallisen lapsistrategian tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten osallisuutta Suomessa. Lapsistrategian avulla edistetään lapsen osallisuutta ja luodaan tapoja, joilla kaikkien lasten ja nuorten osallisuus yhteiskunnassa vahvistuu. Strategialla lisätään myös aikuisten ymmärrystä lasten osallisuudesta.

Kansallinen lapsistrategia on kuullut laajasti eri tahoja, kuten viranomaisia, järjestöjä ja muita toimijoita, jo lapsistrategian valmisteluvaiheessa. Lapset, nuoret ja aikuisetkin ovat olleet olennaisena osana mukana rakentamassa lapsistrategiaa kansalaisten näkökulmasta.

Osallistumalla myös toimeenpanovaiheessa lapsistrategian webinaareihin ja muihin tapahtumiin voit olla mukana lapsistrategiatyössä.

Tuloksia osallistumisesta

Voit tutustua tuloksiin sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman osallisuusraporttisarjan kolmannessa osassa Lasten ja nuorten näkökulmia osallisuudesta (valtioneuvosto.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Raportissa tarkastellaan lasten ja nuorten näkökulmien suhdetta kansalliseen lapsistrategiatyöhön.

Katso Miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa? -video YouTubessa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) tai alta. Videolla käsitellään syksyllä 2020 tehdyn osallisuus-kyselyn tuloksia lasten ja nuorten näkökulmasta.